Никой не обича да пропуска съня, но  това е нещо,

...
Никой не обича да пропуска съня, но  това е нещо,
Коментари Харесай

Дори само една безсънна нощ променя гените ни

Никой не обича да пропуща съня, но  това е нещо, с което от време на време би трябвало да се помиряваме. За тези, които работят нощни смени, това е нещо обикновено. Студентите имат безсънни нощи регулярно, било то да учат за изпит, или да честват след него. Хората, които прекарват повече безсънни нощи са привикнали повече от тези, които обичат да си поспиват всяка нощ.

Оказва се обаче, че безсънието има въздействие, за което учените не са предполагали до момента. Изследователи от университета Упсала и института Каролинска в Швеция са разкрили, че даже единствено един пропуснат нощен сън може да промени гените, които управляват биологичния ни часовник.

Изследователите употребявали 15 мъже и са ги карали да посещават лабораторията два пъти по време на проучването, като всеки от тях е оставал там по две нощи. На първото посещаване всички се насладили на здравословен сън – повече от 8 часа.

На втората нощ, или спали още веднъж или не им било обещано да спят, като общият резултат бил, че всеки един от участниците не спал добре тъкмо една нощ. От доброволците били взети кръвни и тъканни проби преди и след изкуственото недоспиване.

След като резултатите били оценени, се оказало, че биологичните часовници, заложени в гените на участниците, били изменени даже единствено след нощ на бодърствуване. Пробите, взети от участниците, които не спали задоволително, посочили, че те имат нараснала епигенетична интензивност – химични отклонения в ДНК молекулите, които контролират кои гени се включват и изключват.

„ Доколкото знам, ние сме първите, които демонстрираме непосредствено, че епигенетичните промени могат да се получат от бодърствуване “, споделя Джонатан Седернаес (Jonathan Cedernaes), който е основен създател на изследването. „ Беше забавно, че метилирането на тези гени може да се промени толкоз бързо, а също, че се демонстрира и при тези значими за метаболизма „ часовникови “ гени. “

Откритието, което ще бъде оповестено в  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, е значимо, тъй като учените към този момент схващат връзката сред това какъв брой време спим и какви са рисковете за разнообразни метаболитни болести.

„ Предишни проучвания са посочили, че недоспиването въздейства отрицателно върху метаболизма и също се свързва с нараснал риск към затлъстяване и диабет от втори вид “, споделя Седернаес.

Учените към момента не знаят какъв брой време продължава смяната в гените. Въпреки че има вяра резултатите от недоспиването да са къси, евентуалните опасности от недоспиване, ни карат да се замислим дали не е по-добре да си взимаме съня всякога.

„ Възможно е всичко да се връща на мястото си след няколко нощи на добър сън. От друга страна се счита, че епигенетичните промени са част от метаболитната памет и може да не се изгубят. Това може да значи, че най-малко хората, които работят нощни смени и не спят през нощта, са подложени сигурно на големи опасности и техните гени може да са изменени непрестанно “, приключва Седернаес.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР